dilluns, 28 de març del 2011

Carme Riera


Te deix, amor, la mar com a penyora


1. Redacta en deu línies una síntesi de la narració.

Te deix amor, la mar com a penyora

Una noia explica la història d’amor prohibida que va viure amb el seu professor quan tenia quinze anys. N’estaven molt enamorats l’un de l’altre i solien quedar bastant. A les seves cites s’ho passaven bé però, tot i així, ell no va ser capaç de suportar els insults i males paraules dels demés davant la parella, i va decidir trencar la relació que va durar finalment vuit mesos i sis dies. Ella, angoixada i trista, al cap de cinc anys de que tot allò ocorregués, es decideix a explicar-ho tot en una carta dirigida al mestre, on li diu que està embarassada però molt malalta i no sap si podrà conèixer la filla que tindrà aviat i li diu que li deixa la mar com a penyora del seu amor.

2.Quin és el punt de vista narratiu utilitzat? Quina n’és la tècnica?

Pel que fa al punt de vista, el narrador se situa dins de l’acció al conte, per tant és un narrador intern i a més a més protagonista de l’acció. Aquest tipus de narrador, ens mostra l’acció tal com va passant en primera persona sota el seu punt de vista, això ens va molt bé perquè podem saber el que pensa i sent el protagonista a en qualsevol moment. L’inconvenient que té és que no podem saber de forma exacta el que pensen els altres, però el narrador ens pot transmetre les seves sensacions davant l’actitud dels altres.

3-Situa l’espai i el temps de la narració

Espai:
Ciutat de Barcelona
- passeigs marítim
- Un vaixell( camarot)
- Facultat
A les illes de Balears
- Casa seva
- Escola

Temps:
El temps és actual situat en el segle XX,però en el passat respecte l'escriptura de la carta, ja que és una carta cap el seu amor i sempre fa referència al passat i els seus record del seu amor.

4-Creus que és un relat sobre un amor lèsbic? Justifica la teva resposta, fes atenció a les característiques lingüístiques que hi apareixen

Si què n’és un relat sobre un amor lèsbic, perquè és un amor entre dues dones, ja què durant tota la carta fa referència a aquests amor que sent per el professor, que al final es diu que és una dona, gràcies que la seva filla vol que es digui igual que el seu amor, però durant tot el text no esmenta res de que el seu amor es una dona. Tot el que ha fet el la seva vida a estat marcat per el seu amor.




Qui enviava les flors a na Glòria?


1-Redacta en deu línies una síntesi de la narració

Aina, la millor amiga de la Gloria, escriu una carta a la policia explicant el que sap sobre la mort de la Gloria.
La Gloria havia viscut una vida molt desgraciada fins que va arribar a casa de l’Aina. Aquesta i la seva mare la tractaven com un membre mes de la família. La Gloria era molt bella, però tots els homes nomes la volien per els diners. Finalment va trobar un estranger que l’estimava de debò i es van casar. Desprès de la boda, la Gloria va desaparèixer, juntament amb el seu marit l’estranger. Desprès de buscar-los per tot arreu els van trobar en una casa. La Gloria era morta i l’estranger estava al seu costat penedint-se d’haver-la matat. L’estranger es va entregar sense oposar resistència i va confedera que la va matar per que era molt bella.

2-Quin és el punt de vista narratiu utilitzat?

La narradora es un personatge secundari, l’Aina, que es la millor amiga de la Gloria, i escriu en primera persona. La narració es una carta que escriu l’Aina a la policia.
En un punt del relat la narradora passa a ser la mare de l’Aina quan cita un tros del testament que aquesta deixa a la seva filla i a la Gloria. En aquest cas el narrador continua sent en 1a persona 

3-Situa l’espai i el temps de la narració

L'espai del conte és Mallorca i el temps extern és bastant actual, segle XX, i el temps intern del conte és indefinit ja que podria considerar-se un instant, ja que el conte comença pel final i hi ha un flaixback i el temps podria considerar-se el temps en el qual la narradora explica la història o podria considerar-se el temps com el temps que transcorre en la història que narra la narradora que serien uns 4 mesos des de que Glòria coneix la persona que posteriorment la matarà fins que interroguen l'assassí.


4-Quina és la varietat dialectal del text? Esmenta’n algunes característiques lèxiques, fonètiques o bé morfosintàctiques que et cridin l’atenció

La varietat dialectal del text és clarament balear,ja que Carme Riera és de Palma, i es pot veure clarament en l'ús de l'article na, per exemple, o en l'eliminació de la vocal o a final de verb en primera persona del singular del present d'indicatiu (dubt, trob). M'ha cridat l'atenció l'expressió poc més o manco, en comptes de més o menys.

1 comentari: