dimecres, 16 de febrer del 2011

Comentari de poemes avantguardistes

Encara el port
Els gallarets en el vent de les veles.
Oh, l'avió que les compta i les plega
en fer-se fosc;
si el seu vol s'ha menjat l'alè dels gallarets
-ahir els cobricels de les estrelles
glasses
avui lasses que són
de la gràcia mofeta del llum groc i el llum verd-
senyoria del Port al capvespre vermell;
si la lluna no es veu;
si la barca es queixa,
ran de l'angle més negre
i la cançó més blanca,
italiana:
¿Qui somou la coberta i fa dolç l'acordió,
oh, amo del barco blau? -Un refresc de colors
dels darrers gallarets...
Comentari:
Aquest poema descriu en certa forma una imatge més o menys habitual del port. L'escena es situa en el capvespre i la nit, en el port. El poema centra la seva atenció en l'imatge dels gallarets. Segons les paraules del narrador i segurament del propi autor aquestes banderetes de colors vius, debrían se importants per a ell. Ja que al final del poema mostra certa tristesa perqué aquestes banderetes desapereixin. Esencialment la resta del poema ens descriu com cada nit els gallarets son recollits dels barcos, i que succeix quan aquests no hi són.
Aquest poema tracte de l'alegría que dónan els gallarets i que pasa quan aquests no hi són
Podríem considerar que aquest poema està format per tres estrofes una primera formada per tres versos, una segona per onze, i una tercera per tres, un total de 17 versos la majoría d'ells hexasíl•labs, dodecasíl•labs o hexasíl•labs,pel que fa a la rima és lliure.Pel que fa a l'estructura trobem tres parts diferenciades marcades per les estrofes. La primera part podria ser considerada com introducció en que ens explica que a la nit els gallarets es guardan. La segona part seria con un plantejament que ens explica que passa un cop que aquestes banderetes han sigut guardades. I una tercera part que seria com una conclusió de que pasaria si els gallardets ja no hi siguessin.
L'autor en aquest poema no utilitza grans recursos.Únicament es podria destacar la distribució dels versos, fet per crear la lectura més fluida. I l'utilització d'alguns paraules referents al món marítim i de la nit: vent, veles, fosc, estrelles, lluna, port, barca, coberta, etc.






Canto a la lluita

Cavaller d'un corser
qual crinera és de flames
só jo l'incendiari de mots d'adolescent.
Blasmo els déus a ple vol:
l'arraulit bestiari
tem el fuet del meu cant!

I he maridat la lluna...
(Però no dormo amb Ella, si el filisteu governa els meus domenys)

Joan Salvat-Papasseit

Comentari:
Contingut:
Joan Salvat-Papasseit es defineix a si mateix en forma de metàforaa.
Als tres primers versos es descriu com el genet d'un cavall de foc que incendia amb els seus mots adolescents. Això simbolitza l'energia jove i ardent, pròpia del seu esperit avantguardista i revolucionari.
Als tres versos següents relaciona la seva poesia amb un arma el fuet del meu cant on cant és la seva poesia.
Al penúltim vers hi ha un canvi de tema. El poeta diu que està maridat (casat) amb la lluna.
A l'ultim vers manifesta que oblidarà la lluna no dormo amb Ella mentre el filisteu governi els seus domenys. "si el filisteu governa els meus domenys".
Tema:
Aquest poema intenta definir l'actitud vital i literària de l'autor. La seva prioritat és la lluita, però sense deixar de banda la seva part sensible.
Mètrica:
Aquest poema està format per una sola estrofa de 8 versos. Per a què tots els versos siguin iguals considerem el primer i el segon vers com un sol vers alexandrí, igual que el quart i el cinquè, amb cesura, ja que està representat pel tall en forma d'escala, una propietat molt característica de Papasseit. La rima és lliure.

Visió del Guadarrama

Serra ferrenya i aspra!
D'aquí on jo ara la veig,
sembla un rei castellà
que jagués
amb l'espasa al costat,
sota mantell d'ermini.
Sembla un rei i un gegant,
però jeu.
-Té un abís als seus peus
de terra calcigada.
Castella, el Guadarrama:
posta d'or
però posta segura
d'un vent que haveu sigut!
Dormiu la vostra sort:
deixeu pas
als hispans que ara avancen.
Catalans! tots en peu,
l'Escorial deixem-los
per trofeu:
que ara serem nosaltres!
qui plantarà les tendes.

Contingut:
Visió del Guadarrama és un poema, centrat en la Serra del Guadarrama es fa una crítica a les males accions del Rei i del Govern de Madrid, fent, a més, una crida als catalans a movilitzar-se.

Tema:
En aquest poema Salvat mostra la seva exaltació nacionalista, interpretant fins i tot el seu desig de deixar de formar part del Regne d'Espanya, des d'un punt de vista totalment subjectiu, declara que Espanya es quedi els seus monuments (l'Escorial), mentre que els catalans ja farem el nostre camí. per separat.
Mètrica:
Un poema que consta de 22 versos heptasíl•labs que es van alternant cada tres versos amb un vers trisil•làbic. La rima és lliure.

Si la despullava

Si la despullava
oh, la meva amor!
un botó que queia
ja em donava goig
-ara la bruseta
i el cinyell tot pret,
mel rosada i fresca
la sina després:
al mig de la toia
clavellets vermells:

Si la despullava, és del surrealisme per que en aquest fragment: Si la despullava / oh, la meva amor! / un botó que queia / ja em donava goig; hi ha una total expressió dels sentiments de l'autor, utilitzant metàfores.
El tema d’aquest poema, es el mateix que el tema típic del surrealisme: l’erotisme o l’exaltació del desig, que era considerat com una forma d’alliberament. Aquest tema es veu durant tot el poema i finalment quan utilitza els clavellets vermells, que son un objecte de passió i amor igual que el color vermell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada